Angelfisket 2002

12 nov.

Staffan SMS' at. Isen ligger nu på Lejondalssjön!

17 nov.

Snöfall, regn och plusgrader resten av veckan så det är ingen is kvar nu på sjön.

Har under veckan tillverkat 5 angelrullar. Gavlarna i krysslimmad 1,5 mm jakaranda för att få bra hållfasthet. Spolcentrum av homogen mahogny, detta för att få upp lite egenvikt i rullen för att lättare sätta snurr på rullen när linan ska "spinnas" in. Rullarnas ytterdiameter är 80 mm, inner 54mm. Stativen i Abaschi ca. 20x21 mm i fyrkant, längden 350 mm. Ett fräst spår för vippan gör den justerbar i höjdled och på så sätt kan samma vippa andvändas för både små och stora betesfiskar. Kortare vippa ökar fjäderspänsten och stötte betesfisk kan andvändas utan att det blindfäller. Har även försett angeldonen med knallmekanism som löser ut då rullen börjar att snurra. Det blev 12 st stativ / pinnar tillverkade. Abaschi leder inte värme så bra och verkar därför vara lämpliga att använda då solen skiner. Ett tätt och mörkt träslag tinar snön / isen runt donet så att det tippar framåt eftersom temperaturen stiger.

Vecka 47.

Har köpt mer "jakaranda", den var lite blek i ådringen precis som den förra jag köpte. Tommy som driver brädgården vätte på fingret och gnuggade på "jakarandan" talade sedan om att det som jag trott vara en blek jakaranda i verkligheten var valnöt. De rullar som jag gjort tidigare blev för ögat riktigt tilltalande då de blivit klarlackade, så det fick bli valnöt den här gången också. Tack Tommy.

25 nov.

Fräst ut spolgavlarna, fem runda och fem med utlösarklack för knallkorken.

30 nov.

Sågat ut spolcentrum för de nya rullarna och börjat att limma ihop delarna. Det blev fem nya rullar, lackade och klara för montering.

1 dec.

Plockat ihop så nu har jag tio nya angeldon med påspolad 0,30 lina. Tyvärr så var den nya modellen av knallkorksmekanism jag köpt för bred så tre don blev utan "knall". Det gör inte så mycket då vipporna har bjällror som skramlar vid napp. Knallmekanismen har jag bara användning om det blir så dåligt väder att donen syns dåligt ( snöfall eller dimma ), eller om jag får för mig att sätta ett eller några don bakom udden där de inte syns, bara hörs.

7 dec.

-7 grader på morgonen, det är lördag och ledigt från jobbet. Åker ner till Fiskarorpet och kollar till våra bryggor och båtar, allt ok. En snipa ligger kvar vid landgången. Det är 5-6 mm is efter vasskanterna, åker därför till Lejondalssjön som brukar lägga sig tidigare. Lejondalssjön har lagt sig i natt, några småfläckar ute i sjön är lite mörkare än övriga sjön. De kommer säkerligen lägga sig inom de närmaste timmarna då det är helt vindstilla. Det börjar bli dags att sjösätta våra mörtstugor. Preliminärt är det på torsdag strax innan lunch som är inbokat med Staffan. Efter det är det lunch på Skällsta krog som gäller, deras ärtsoppa och pannkaka är helt suverän och ingår i menyn på torsdagar. Ändrade planer. Vi behöver sjösätta mörtstugoma så snart som möjligt. Ny tid inbokad kl. 15 på måndagen 9/12. Kompledigt en timme behöver tas ut.

8 dec.

Kokat Staffans mörtgröt och även gjort min egen blandning. Mörtstugorna är ungefär likvärdiga i dag så det blir spännande att se vilket recept som passar bäst vid isläggningen inför det först angelfisket för säsongen. Utetemperaturen har i dag legat på -5 grader och det är vindstilla. Fortsätter det så här kan det bli angelpremiär på Mälaren och inte som oftast på Lejondalssjön.

Teoretiskt så växer isen vid isläggningen  0,1 mm per timme och minusgrad.

9 dec.

- 13 i natt som kallast, dagtemp. -6 grader. Vid 15-tiden, två komptimmar för att kunna se att knyta fast våra mörtstugor i bryggan, så nu är dom på plats! Några kamrater har haft fem stugor i vid en annan brygga i över en månad och har fått ihop totalt 9 mört, dom kom in nu i veckan. Det är svårfiskat nu vid isläggningstider. Lika eländigt varje år.

12 dec.

Staffan åkte till mörtstugorna för att se om vi fått några mört. 4 alldeles för stora att angla med, så dom släpptes. Mörten hade gått in i min stuga, mörtgrötsracet står nu till min fördel.

13 dec.

Staffan kollat stugorna igen. Ett tiotal i min och bom i hans. Angelpremiären i morgon är i farosonen. En kontakt som Staffan fått via angeltävlingar säljer mört då han har ett överflöd. Einar som han heter, hade sålt ca: 1400 st de senaste dagarna och hade just nu inga att sälja om nu inte det hade gått in fler mört sista dygnet. Det hade det så vi fick köpa 100 st för 1.50 st. Staffan hämtat mörten så nu är dom i tanken i garaget.

14 dec.

Angelpremiär på Mälaren och ovanligt tidigt på säsongen, isen brukar inte ligga så här tidigt.

Isen var ca 8 cm. där vi gick ut från Fiskartorpet. Vi gick inåt viken och stannade utanför gamla "kommunalbadet" Vi, det är i dag Staffan, Ingemar och jag. Ingemar fick mina gamla angeldon och lite tillbehör. Donen var helt ok. Men jag hade i flera år tänkt att tillverka nya där ögat och funktionen får sitt. Ingemar satte upp fyra don, missade några gäddor men fick upp en som bör ha vägt mellan 1,5 och 2 kg. Staffan hade som vanligt 10 don ute, han lyckades få 5 st gäddor varav den största vägde 5,0 kg.

Jag fick min utlovade 50-årspresent av Staffan, den hade jag helt glömt bort. Han hade lovat att borra upp tre angeldon åt mig på premiärfisket. När jag satt upp det sjunde så kom han fram och påminde om presenten, så det var bara för mig att peka och säga där vill jag ha nästa don. Det blev då 10 totalt som "jag" satte ut. Jag brukar inte sätta upp så många i vanliga fall.

Jag lyckades få upp sju gäddor denna dag, den största vägde runt 2,5 kg. Den första gäddan tar jag alltid hem till mina katter som tycker att det godaste i livet ( förutom husses sällskap förståss) är kokt gädda. De övriga släpps ofta tillbaka om dom inte bitit så illa att det finns risk med att släppa tillbaka dom i sjön. Frysen behöver fyllas på ibland med fisk till katterna och då tas det mesta med hem.

Biltema-linan som jag lagt på rullarna fungerar helt suveränt, är både mjuk och följsam trots att den inte töjer sig speciellt mycket. Får den inte lätt linminne så har jag hittat rätt lina för mitt angelfiske (Biltemas "Magic" 0,30 mm och 9,4 kg. ).

16 dec.

Staffan vittjat mörtstugorna. 21 st i min och 4 i hans. Det innebär att vår mörttillgång nu är ca. 65 st.

19 dec.

Vattenbyte i tanken, började bli för varmt och grumligt.

22 dec.

-11 grader vid 6-tiden på morgonen. Har packat in angelprylar och sparken i bilen. Staffan ska komma vid 8-tiden för ett fiske på Mälaren ( Brofjärden, viken vid fiskartorpet ). Varma kläder och "tokluvan" är det som gäller i dag.

Vi åker vid 8-tiden då har det blivit ytterligare en grad kallare. Staffan åker via Kungsängen och hämtar Linus. Vi hamnade utanför badet igen. Det är mera öppet vatten nu än när vi var ute förra helgen! Jag hällde spolarvätska i mina borrhål, mina kamrater hade glömt att ta med det så det blev mycket rensa hålen från is och fastfrusna linor. Dåligt fiske denna dag. Jag fick upp en enda gädda den vägde 3,9 kg, Staffans resultat vart 3 små och Linus 2 st.

Temperaturen höll -10 hela dagen. Vi tog beslutet att mört med "hål i ryggen" skulle släppas då vi plockade ihop donen. Det blev 25 som fick friheten åter, för vi skulle åka och tömma stugorna och fylla på i tanken med nya mört. Sagt och gjort. Vi fick 11 mört på 3 stugor så nu börjar mörtläget bli oroväckande.

24 dec, julafton.

Staffan hade gjort i ordning en gammal mörtsuga så vi for ner till badberget, borrade och billade ner stugan på 6 meters djup. En laddning av Staffans käk och en av min hamnade i stugan. Isen var nu över 20 cm. tjock. Strax intill där det för ett par dagar sedan var öppet vatten var det nu 5-6 cm tjock is, men det har varit kallt även dagtid. -10 på dagarna och -14 till-I5 på nättena. Vattenbyte i tanken i dag igen.

28 dec.

-3 grader men blåser ostlig vind. Hämtade Ingemar för en angeltur på Mälaren. Badberget intill strandkanten, där var det lä och gott att sitta. 5 don var satte vi ut, dålig sikt så de yttersta syntes mycket dåligt. Vi fick lite gäddor, Ingemar tre och för egen del blev det två. Gäddorna viktmässigt låg mellan 1,5 till 3,2 kg. Vi vittjade Staffans mörtstuga då vi ändå var på plats, 13 st hade gått in.

Staffan tömt de andra stugorna, 37 i den ena och 10 i den andra. Det blåste rätt så duktigt på sjön i dag. Ett 10-tal skridskoåkare hade trotsat blåsten. Våra sparkar gick inte att styra ordentligt utan blåste i sidled.

Mörtfronten ser bättre ut nu med ett 100-tal i mörttanken.

29 dec.

-8 grader, snö och blåst. Dags att ladda stugorna med "mörtgröt". Dagens recept: havregryn, katthårdingar, lite vaniljsocker och anis. Blandas i en plastpåse och varmt vatten tillsätts. Småkallt vid sjön men nu är det klart.

Vattenbyte i tanken, de 60 nya mörtarna skiter ur sig en hel del och dåligt vatten är inte att rekommendera då det inte är helt problemfritt att fånga dom.

 

Dan Welén                                          Tillbaka till förstasidan