Lissannas -99

Lördag 29/5-99.

Packat husvagnen klart och åker till Lissannas tjärn i sydöstra Dalarna.

Stannar i Österfärnebo och köper fiskekort. Nytt för i år är att Bergkvist sänkt priset med 10:-/ dag men vill att husvagnsboende ska betala en avgift på 10:-/ dygn, antar att det är för latrin och sophanteringen. OK för mig men inte för mackägaren som instruerat sin personal att inte sälja "husvagnskort" . Ingemar var här för två veckor sedan, likadant då.

Blåser för mycket för att kunna kasta fluga ordentligt men får ut några kast i "min" vik. Fick en båge på 1,2 kg i tredje eller fjärde kastet. Senare nappade även några kastspölinor. Endast flugfiske är tillåtet i den här sjön sedan ca. 15 år tillbaka, undantaget en industrisemester- period för 4-5 år sedan, ett försök som inte föll väl ut

Söndag 30/5.

Blåser fortfarande rejält, +3 i natt så någon kläckning och torrflugefiske är inte troligt. Vinden har vridit lite och är nu mer nordlig. Solsken och ibland molnigt. Missade några som bara nafsade i flugan, sjunklina och flytfluga. 3 st bågar kommer upp under dagen men jag är inte inblandad i det. Jag har hört ett riktigt kraftigt vak i dag. Hoppas det mojnar framåt kvällen så det börjar vaka. Några Epemeror och Hagtornssländor har kläckt i dag, likaså någon nattslända av medium storlek, men lite bredare.

Em. F l, Tv'n i vagnen Hakkinen vann, Cultard 2a, Schumacher 3a.

Ingemar var här för 2 veckor sedan, det var varmare då och det vakade mycket. Skulle vara trevligt att ha några vak att kasta på, fisk finns det är jag övertygad om. Blåsten håller det någorlunda myggfritt. Hedesunda några mil bort har enl. text-tv knottinvation, enligt gårdagens rapport så hade åtta kor dött av knott ( det har nog blivit några till sen dess).

För några år sedan var myggen elaka, det är dom förresten fortfarande. ICA- Österfärnebo återbetalade cirkusbiljetterna efter att cirkusen packat ihop och dragit. Två hästar hade gått åt och elefanterna vart galna. Två eller tre år senare var det ännu mer mygg, och då är det inte lite.

Mygg har jag sett här vid tjärnen, dom far förbi i vinden som projektiler, undrar hur det blir med mygg och knott om det mojnar på, det kan bli mer än odrägligt.

Domänverket har avverkat en del skog i området så ved att elda med saknas inte. Det är torrt i backen och blåser så någon eldning har det inte blivit ännu, lite ved har jag i alla fall samlat. Nytt grillgaller har jag tagit med hit, ett stort galler från ett industrikylskåp som försetts med rejält handtag så att man kan lyfta bort det och fylla på med mera ved. Gjorde ett hit för många år sedan, men det brukar oftast ligga vid eldstaden vid vindskyddet nere vid sjön. När det nu finns två så kanske det här får vara kvar där vi parkerar husvagnarna. Två längre piggar är svetsade på gallret så att man kan sticka ner den i backen intill eldstaden i stående ställning efter avslutad grillning.

Måndag 31/5.

+2 i natt, soligt några moln men mycket blåsigt i dag också. Fiskar en stund på förmiddagen, inga vak, ingen fisk fick jag heller.

Åker och handlar i Horndal samt åker lite och turistar i området. Provar att fiska på eftermiddan men sitter som vanligt mest och äter och filosoferar. Fiskebyxorna går nu inte igen vid midjan, det saknas mer än tio centimeter när jag står upp och tjugo när jag sätter mig.

Ser några vak när det stundvis mojnar men det är i djupdelen av sjön, dit når man inte med flugspö. Det kläcker en del nattsländor även några "Grandiosa någonting". En nykläckt sådan kom farande i medvinden med ruggig fart och träffade mig i huvudet, för vidare vinglig färd in i skogen.

På kvällen mojnade det, det vakade en del småabborre vid stränderna och grövre fisk längre ut. Det kläckte en hel del Epemeror vid udden, 50-70 st ser jag i ett blickfång uppåt. Kan berätta att det också kläcker mygg så det räcker, det ser ut som det duggregnar över stora delar av sjön. Sitta utanför husvagnen grilla och trivseleida är inte att tänka på.

Tisdag 1/6.

+ grader i natt igen. Blåser, mulet.

Killen som var här och fiskade i går kväll är kvar, har troligen sovit i vindskyddet under natten. Det kan inte vara någon "höjdare" med tanke på all mygg som kom fram i går kväll när det mojnade. Hans bil är i alla fall kvar på parkeringen. Det hade senare under natten börjat blåsa igen innan han gått och lagt sig, det tillsammans med en "duk" som han täckte huvudet med hade gjort att han klarat myggen rätt så bra.

Onsdag 2/6.

Varmt, blåsigt och inte ett moln på himlen redan vid 9- tiden. Fiskar lite, åker sedan och turistar några timmar. Får en båge på ca 1 kg. sjunklina och västkustare, blåser rejält nu. Solen känns inte förrän på kvällen, huden stramar i ansiktet och på armarna. Hatten jag brukar ha på mig blåste in i skogen så ofta att jag packade ner den i ryggsäcken, nu blev det både direkt och indirekt solstrålning och lite för mycket.

Blir kvar någon dag till men får ingen mer fisk, vinden håller i sig tills det är dags att åka hem. En av få gånger som jag dragit husvagn och inte haft motvind.

Dan Welén                                       Tillbaka till förstasidan