Mörttanken

Skaffade en 1000 liters plasttank för några år sedan. Den står i garaget och andvänds till att vintertid ha betesfisk till angelfisket och sensommar / höst till kräftor. Där jag fiskar kräftor kan det ta några dagar innan jag fått ihop till ett kok.

Det är noga med att hålla hyfsad vattenkvalité så att inte mörten blir sjuk eller dör. Därför har jag monterat en vattenkran vid 200-liters nivån. När det är dags för vattenbyte så öppnar jag nivåkranen och lägger avtappningsslangen vid golvbrunnen. Riktigt praktiskt då man kan göra annat under tiden och behöver inte passa så att det blir torrt i tanken.

Det är viktigt att syresätta vattnet, till det har jag två luftpumper med bra kapacitet, köpta i en zoo-butik. Jag har valt två mellanstora i stället för en stor. Skulle det bli ett haveri så har jag fortfarande en som fungerar.

Har sågat ut en stor lucka på ovansidan så att det går enkelt att håva upp fisk och hålla rent. Tanken behöver skuras ur ett par gången under en vintersäsong.

Det bildas efter en tid en beläggning i tanken som gör att vattnet snabbt blir dåligt. Ett allrengöringsmedel med citron fungerar riktigt bra och tillsammans med en långborste så är det snabbt åtgärdat. Avtappningskran finns längst ner på tanken. Det underlättar rengöringen.

Det är riktigt behagligt att vintertid slippa gå upp tidigt för att åka till sjön och hacka upp sumpar och mörtstugor för att få betesfisk. Nu brukar vi träffas vid garaget och håvar upp betesfisk i lämplig storlek och mängd för dagens fiske.

Video mörttanken: http://picasaweb.google.se/dan.welen/VideoMRttanken/photo#5162741186094530498

Dan Welén                                                                                        Tillbaka till förstasidan