Så här har jag gjort mina angeldon

Stativet i abachi, ett lätt och styvt träslag som inte tar åt sig så mycket värme från solen.

Rullgavlarna är i krysslimmad valnöt, rullcentrum i homogen mahogny, detta för att få upp egenvikten på rullen. Då går det lättare att sätta snurr på rullen för att ta hem löslina snabbare.

Rullens innre gavel är som ni ser på bifogat bildcollage, inte helt rund utan har en utbuktning för att lösa ut knallkorks-mekanismen, inga vindfäll här.

Höj och sänkbar vippa beroende på betesfiskens storlek. Dessutom praktiskt vid transporter då vippan skjuts ner helt. Glidmaterealet är från locket på en "lösgodis-burk".

Brukar inte använda knallkork men möjligheten finns vid dålig sikt eller om man känner för att slumra till en stund i vårsolen. En del vippor är försedda med en liten bjällra som plingar vid snabba rörelser på betesfisken och givetvis vid napp. Markören på en del vippor har jag målat svarta, en riktigt bra färg de dagar då ljus eller bakgrund inte fungerar så bra med de röda.

På varje spole har jag 100 meter 0.30 nylonlina. Har provat olika fabrikat under åren. Den jag trivs riktigt bra med är "Biltemas", riktigt prisvärd, förvånansvärt stum utan att ha för mycket linminne.

Innan tafsen har jag ett 10 – 15 grams glidsänke och ett bra lekande. Har även provat en del olika tafsmatereal, trivs bäst med en 0.60 mjuk nylonlina. Tafslängden är 55 – 90 cm.

Kroken fäster jag i en ögleknut, tror att tafsen bromsar mindre vid napp. Kroken är en vanlig trekrok av bra kvalité. Använder inte rostfri krok om olyckan skulle vara framme och linan eller något annat skulle brista. De vanliga krokarna fräts sönder av gäddans slem och faller bort, det gör inte de rostfria.

Mörten / betet fästs med ena kroken i betets ryggovansida.

En röd prick på rullen gör att man på håll ser om linan löper ut och hur pass fort.

Har även numrerat angeldonen med siffror från videokassetter för att lättare hålla ordning på de olika donen gällande vilket djup de fiskar på ( vid botten, 3 meter upp eller på halvvatten ).

 

Bildcollage angeldon

 

Dan Welén                                        Tillbaka till förstasidan